studio wieki somers: hoist cloakroom

rotterdam-based designer wieki somers has designed a wardrobe for the boijmans van beuningen museum in rotterdam.

she came came up with the idea while watching the jiska rickels film, 4 elements in which mine workers had to hoist their coats back up because the space was so limited.

the red and white fairground carousel is made from plastic pulley blocks. fire hoses and metal weights were used to make the mechanism, which is simple to use – just pull on the rope, hang the coat and fasten the lock. the metal weights ensure that the hoisting up and down works automatically.


the image is a picture of a picture. I took it at the brit insurance awards, designs of the year 2009, at the design museum in london

One thought on “studio wieki somers: hoist cloakroom